Recept

Här delar vi med oss av våra bästa veganska recept. Skicka gärna in dina favoritrecept så vi kan dela med oss av dem också och tillsammans skapa en härlig receptsamling.

Läs mer

Vi vill även slå ett slag för att våga kontakta olika restauranger och fråga vad de har att erbjuda för veganska alternativ.

Frukost

Bästa frukostgröten

Vår favoritfrukost som håller oss mätta hela dagen.

Du behöver:

  • 1 Banan
  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk pumpakärnor
  • 1 msk solroskärnor
  • ½ msk kokosolja
  • en nypa kanel
  • en nypa kardemumma
  • 2 dl vatten
  • 1 näve russin
  • 1 dl vegetabilisk mjölk – vi föredrar havremjölk

Gör så här:

  1. Mosa bananen i en kastrull, blanda i fröer, kryddor och vatten, koka ihop till en gröt, ca 10 min.
  2. Servera med havremjölk och russin

Grön smoothie

Du behöver:

  • Allt grönt du hittar i kylen, spenat, sallad, kål, you name it.
  • Mango
  • Avokado (finns fryst tärnad, billigt och gott)
  • Havremjölk
  • Citron
  • Riven ingefära
  • Massor av goda och nyttiga fröer
  • Havremjölk
  • Kokosolja

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser
  2. Smaka av och fyll på med någon ingrediens efter smak och behov

Godaste frukostkakorna

Du behöver:

  • 2 bananer
  • 1 dl jordnötssmör
  • 4 dl granola
  • ½ msk sirap
  • 2 dl frysta blåbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Mosa bananerna i en skål och blanda i resten av ingredienserna

Middag

Poké bowl med vegansk sashimi

(2-3 portioner)

Du behöver:

  • 1 paket vegansk sashimi
  • ½ st röd chilipeppar
  • 1,5 msk olivolja
  • 1,5 tsk japansk soja
  • 1,5 tsk sesamolja
  • 1 st lime
  • 2 st stjälkar gräslök
  • 1 st avokado
  • 1 st mogen mango
  • Sesamfrön
  • Srirachamayo
  • Valfri topping

Gör så här:

  1. Skär den veganska sashimin i 1 cm stora kuber. Lägg kuberna i en skål.
  2. Hacka chilin i små fina bitar. Skala och riv ingefäran med ett rivjärn. Blanda chilin med ingefäran i en skål och pressa över limesaft. Tillsätt olivolja, soja, sesamolja och sesamfrön. Salta lätt. Blanda innehållet med sashimin och låt stå i kylskåp i cirka 20 minuter.
  3. Koka glasnudlar eller sushiris enligt anvisningarna på förpackningen.
  4. Skölj gräslöken och hacka ner den i fina bitar. Hacka mangon och avokadon i centimeterstora bitar.
  5. Blanda ner chiliblandningen med sashimin.
  6. Portionera ut allt i en skål och toppa med srirachamayo. Servera med koriander, rostad lök, limesaft, sesamfrön eller valfri topping.

Vegansk spagetti bolognese

Du behöver:

  • Bönpasta
  • 1 paket linser
  • 2 paket krossade tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ Chili
  • 1 dl rödvin
  • 1 tsk torkade örter
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skölj och sila linserna.
  2. Hacka lök, vitlök och morot, fräs i olja
  3. Blanda i linser, salt och peppar i lökfräset, stek någon minut
  4. Häll i krossade tomater och rödvin, smaka av med salt och peppar, låt koka ca 20 min
  5. Koka upp vatten till bönpasta och koka pastan enligt anvisningar på paketet
  6. Ät och njut!

Currygryta med sting

Du behöver:

  • Torkade linser
  • 3 dl kokosmjölk
  • 1 tsk sambal olek
  • 4 tsk curry
  • 1 tärning grönsaksbuljong + 5 dl vatten
  • 2 rejäla nävar sparris
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • ett gäng småtomater
  • Ris
  • Lite hackad ingefära

Gör så här:

  1. Skölj och blötlägg linserna
  2. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i olja och sambal olek och hälften av curryn
  3. Häll i resten av curryn, salt, peppar, kokosmjölk och grönsaksbuljongen. Låt puttra ca 20 min och smaka av.
  4. Lägg i tomater och ev andra grönsaker, därefter linser och nötter, koka några minuter
  5. Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
  6. Blanda i spenaten i currygrytan och servera med ris.

Snabba Morotsbiffar med grönkålspytt

Du behöver:

  • 300 g grönkål
  • 3 msk rostade cashewnötter
  • 2st rödlökar
  • 1 paprika
  • 2 msk matolja
  • 250 g gröna ärter
  • 250 g sojabönor (frysta)
  • 8 frysta morotsbiffar
  • salt och peppar
  • Mango chutney

Gör så här:

  1. Stek grönkålen till den känns torr
  2. Stek hackad lök och paprika i olja, tillsätt ärtor, sojabönor och grönkålen
  3. Laga morotsbiffarna enligt anvisningarna på förpackningen
  4. Smaka av pytten med salt och peppar.
  5. Servera med mango chutney

Sötsaker

Vegansk marängswiss

Du behöver:

  • 1 förpackning Kikärtor
  • Socker
  • Kokosmjölk
  • Bär
  • Frukt
  • Choklad
  • Vaniljsocker
  • Juice från en citron

Gör såhär:

Marängerna:
  1. Sätt ugnen på 100 grader
  2. Häll av en förpackning med kikärtor och ta tillvara på spadet. Spara kikärtorna till matlagning
  3. Blanda kikärtsspad, ½ tsk vaniljsocker, 1 ½ dl Socker och citronjuice i en bunke och vispa till ett hårt skum med elvisp.
  4. Klicka ut skummet till maränger på en plåt, ställ in i ugnen ca 1 timme och därefter ca 2 timmar på eftervärme.
  5. Njut
Glassen:
  1. Använd det tjocka lagret i kokosmjölken och blanda med bär av valfri smak.
  2. Vispa eller mixa och smaka av, för sötning fungerar både honung och socker.
  3. Lägg i skål och frys.
  4. Voilá! Härlig bär och kokosglass.

Servera gärna glassen och marängerna med en fruktsallad och smält choklad.

Supergoda bars

Du behöver:

  • 5 dl Riven kokos
  • 5dl Mandlar
  • 2st rödlökar
  • 5 dl Cashewnötter
  • 8 msk Mandelsmör
  • 6 msk Sirap
  • 4 msk Vatten

Här har vi räknat på en ganska stor sats, du kan minska och ändra som det passar dig


Gör såhär:

  1. Mixa alla ingredienser, känns det för torrt så addera mer vatten
  2. Tryck ut innehållet i en form och ställ i kylen
  3. När det stelnat skär du upp det i lagom stora bitar
  4. Njut!

Kola

Du behöver

  • 7dl margarin (mjölkfritt såklart, ta det du gillar bäst)
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 8 msk kakao

Gör såhär:

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull
  2. Låt koka i knappt tio minuter, rör om noga.
  3. Häll upp smeten i en klädd plåt
  4. Låt stelna i kyl och skär sedan i bitar